Scholing Mondgezondheid in de overgang (45 – 60 jaar)

In de overgang kun je sneller last krijgen van een droge mond. De schommelingen van je hormonen kunnen er voor zorgen dat je meer vatbaar bent voor mondproblemen. Als je de pil gebruikt kun je ook sneller last krijgen van ontstoken tandvlees. Dit heeft er alles mee te maken dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de bloedtoevoer naar je tandvlees veranderen. Je kunt last krijgen van een veranderde smaak. En minder speeksel gevoeligheid voor koud en warm. Als je een drogere mond krijgt, ben je ook infectie gevoeliger. Je kunt ook een branderig gevoel krijgen in je mond of op je tong. Wanneer het oestrogeen na de menopauze is verlaagd kan het verlies van botdichtheid in de kaak soms ook leiden tot het los gaan zitten van tanden en kiezen. 

Dat betekent dat het voor de mondgezondheid van je patiënten van belang is dat jij als mondzorg professional kennis hebt van deze levensfase en de samenhang met mondgezondheid. De overgang is helaas nog een taboe voor veel vrouwen en de kennis erover lijkt minimaal te zijn. Als je het gesprek hierover op een goede en veilige manier kunt aangaan, kun je veel doen op het gebied van (preventieve) mondgezondheid, specifiek bij vrouwen in de overgang (45 tot 60 jaar).

 

Programma

Tijdens deze scholing leer je:

  • kenmerken van de overgang
  • samenhang overgang en mondgezondheid
  • het gesprek aangaan over de overgang met patiënten
  • wanneer eventueel doorverwijzen?

 

Docent

Deze scholing wordt verzorgd door een van de bij het netwerk van OVER! aangesloten verpleegkundig overgangsconsulenten. De scholing is ontwikkeld in afstemming met de Nederlandse Vereniging voor Mondhygienisten.

 

Investering

Je investering is 95 euro. De scholing duurt ongeveer 2 uur.

 

Contact & inschrijven

 welkom@overacademie.nl